fredag 27. mai 2011

7 gode tips om sportsernæring

I forbindelse med Nordsjørittet har jeg fått disse tipsene om sportsernæringer og ønsker å dele disse med mine lesere samtidig slenger jeg også ut løype profilen på rittet.

Er ikke lenge igjen nå

1. Ha med deg nok drikke og sportsernæring. Heller for mye enn for lite. Det koster lite å sikre seg. Prisen for å gå tom føles for mange svært høy.
2. Spis og drikk ofte og lite, heller enn sjeldent og mye. Spis og drikk forebyggende. Er du tørst, er det for sent.
3. Bruk hovedsakelig sportsernæring, vanlig mat er ikke laget for sykkelkonkurranser. Det er ofte upraktisk og ikke minst er det ernæringsmessig sjeldent optimalt.
4. Du trenger mer væske enn det du tror. Drikk  min. 7 dl allerede første timen. Bruk energidrikke på sykkelflaskene. Gir energi  og erstatter nødvendige salter og elektrolytter. Du svetter normalt 8-10 dl i timen    – varierer med person, intensitet og temperatur/ luftfuktighet. Du tåler et negativt væsketap på 1,0-2,0 liter. For en person på 80 kg vil et godt anslag være et væskebehov på 2,5-3,5 liter, dvs 3-4 sykkelflasker dersom han/hun bruker 4 timer. Men husk, væskebehovet er individuelt!
5. Begynn å bruke gel tidlig, gjerne allerede første halvtime. Ta gel systematisk gjennom hele rittet. Drikk/spis gel forebyggende. Aldri vent til du føler deg tom.   
6. Bruk energibarer. Energy bar er lett å tygge og å svelge også med høy puls. For mange er det et must at magen har litt å jobbe med.
7. Planlegg når du skal spise. Det viktigste er ikke hvor, men at det gjøres systematisk. Se løypeprofil og anbefalinger

Ingen kommentarer: