søndag 13. februar 2011

Måndens fokus

Da er snart helga over, og snart har halv måneden gått. Derfor vil denne Månedens fokus vare ut til slutten av Mars.
Denne gangen er det søvn som utmerket seg som et perfekt tema. Dette fordi de jeg har slitt i flere år med å få kvalitets søvn, og nå er det et problem å få sovet nok for å få den beste effekten ut av trening.
Kan jo begynne med  hvorfor jeg i mange år har slitt med kvalitets søvn, og dette er grunnen: 
Søvnapné, (obstruktivt søvnapnésyndrom). Kort forklart er det at musklene i øvre luftveier slapper av for mye under søvn og blokkerer luftveien. For min del skjer det 32 GANGER i løpet av 1 time søvn. Over 30 ganger regnes som svært alvorlig problem. Det er veldig tungt å innrømmet at dette problemet er nok veldig selvforsynt fordi omtrent 75% av alle med søvnapné beregnes å veie mer enn det som regnes for normalt, og jeg hadde ikke problemet før jeg ble kraftig overvektig. 
 Så hva innebærer det at jeg slutter å puste:
Under åndedrettsstans synker oksygennivået i blodet. Hjernen reagerer med en oppvåkningsreaksjon som gjør at man begynner å puste igjen. Reaksjonen skjer helt automatisk. Den som rammes husker vanligvis ingenting av oppvåkningene når han eller hun våkner om morgenen. Og effekten er den at selve søvnen forstyrres kraftig, og man får ikke den hvile man trenger i de dypere søvnstadiene. I tillegg til at søvnen forstyrres, er kampen for å få i gang igjen åndedrettet etter hver apné svært anstrengende for kroppen.Min løsning ble CPAP er en forkortelse for Continuous Positive Airway Pressure eller på norsk: behandling med kontinuerlig overtrykk. Jeg sover med en  nesepute, som via en slange og en kompressor skaper et lett lufttrykk som holder de øvre luftveiene åpne.

Ingen kommentarer: